luni , decembrie 9 2024
Breaking News
Home / Constructii / Foraje Geotermice

Foraje Geotermice

Informatii utile despre foraje geotermice

In momentul in care vine vorba despre foraje geotermice, trebuie precizat ca acestea sunt efectuate in vederea accesarii resurselor geotermale. Aceste resurse se afla sub scoarta terestra. Referitor la aceste resurse, amintim apa fierbinte sau abur, care pot fi folosite pentru diverse aplicatii energetice.

Este de asemenea important sa mentionam ca procesul consta in forarea unor puturi adanci sub pamant, pentru a se putea ajunge la acele resurse.

Foraje GeotermiceTinand cont de adancimea puturilor dar si de temperatura resurseor, forajele pot fi impoartite in doua categorii: Foraje de joasa entalpie care sunt necesare pentru pompele de caldura, si foraje de inalta entalpie, care sunt necesare pentru generarea energiei electrice.

In continuarea acestui articol vom discuta despre forajele de joasa entalpie, necesare pentru pompele de caldura geotermale.

Foraje geotermice de joasa entalpie

Un astfel de foraj este executat in mod special pentru a incalzi si pentru a raci cladirile. Un sistem geotermal de joasa entalpie este alcatuit dintr-o retea de conducte. Acestea sunt instalate sub pamant, iar prin interiorul lor circula un agent termic, care are rolul de a transfera caldura din sol in cladire in timpul iernii. Functioneaza si in sens invers in timpul verii, adica raceste cladirea.

Proces de realizare a unui foraj pentru pompele de caldura de la sol

In timpul realizarii unor foraje geotermice de joasa entalpie, o instalatie de foraj specializata patrunde in Pamant, ajungand pana la 200 m.

O teava dreapta in forma de U este apoi introdusa in gaura de foraj in timpul instalarii, conectandu-se la pompa de caldura a sursei solului printr-un sant.

Spatiul care inconjoara teava U din gaura de foraj este umplut cu chit termic, asigurand o conductivitate termica eficienta de la Pamant la conducta de foraj.

Procesul de realizare a unui foraj pentru pompa de caldura prezentat pas cu pas

Asadar, iata cum trebuie procedat pentru realizarea unor foraje geotermice pentru instalarea unei pompe de caldura geotermale:

1. Foraj

In forajele cu bucla inchisa, o instalatie de foraj sapa la adancimi de pana la 200 m, cu diametrele forajelor variind de obicei intre 110 si 150 mm. Masina specifica utilizata si diametrul tevii de foraj, de obicei intre 32 si 40 mm, influenteaza dimensiunile totale ale forajului.

2. Pregatire

Odata ce instalatia de foraj specializata a patruns adanc in pamant, o carcasa metalica este introdusa in gaura de foraj la adancimile necesare. Acest lucru ajuta la prevenirea prabusirii partilor laterale in timpul restului procesului de instalare.

3. Conducte

O teava dreapta in forma de U este introdusa in gaura si conectata printr-un sant la pompa de caldura a sursei solului. O teava tremie mai mica, cu un diametru de aproximativ 25 pana la 40 mm, este fixata in jurul tevii U in gaura de foraj. Acest spatiu este apoi umplut cu chit termic, care permite absorbtia energiei termice de la sol la fluidul de transfer de caldura care circula in gaura de foraj.

4. Finalizarea procesului

Dupa ce gaurile de foraje geotermice sunt create, tevile sunt atasate la buclele geotermale si asezate in subteran intr-o camera de colectare ascunsa, unde se intalnesc tevile de foraj. Aici are loc transferul de energie catre schimbatorul de caldura sau pompa de caldura.

Pentru a asigura integritatea sistemului, o firma specializata in lucrari de foraj precum Terra Resources va efectua un test de presiune. Specialistii va vor elibera apoi un certificat inainte de a parasi locul.

Check Also

Containere De Locuit

Containere De Locuit

Cine cumpara containere de locuit? In clipa de fata exista persoane care traiesc in containere …