Totul de la aparitie la operatie strabism
Exista persoane care au ochii incrucisati si care au nevoie de o operatie strabism pentru a scapa de aceasta problema. Strabismul mai este cunoscut si sub denumirea de “ochi incrucisati” si este o afectiune a ochilor. Persoanelor cu strabism, ochii nu li se aliniaza unul cu celalalt.
Mai pe intelesul tuturor, ochii acestor persoane stau unul intros intr-o directie iar celalalt in alta directie. In cazul in care o persoana nu are strabism, cei sase muschi care controleaza miscarea ochilor, lucreaza impreuna. Din acest motiv, indreapta ochii in aceiasi directie.
In schimb, in cazul persoanelor cu strabism, cei sase muschi nu lucreaza impreuna. Din acest motiv au probleme cu controlul miscarii ochilor. Mai exact, nu pot pastra pozitia normala a ochilor.
Ce trebuie sa stim inainte despre discutiile despre o posibila operatie strabism?
Inainte de a discuta despre o posibila operatie strabism trebuie sa cunoastem alte detalii importante. De exemplu trebuie stiuta cauza aparitiei sale. In majoritatea cazurilor, strabismul se transmite pe cale genetica. Conform studiilor, 30% dintre persoanele cu strabism mai au in familie un membru care se confrunta cu aceiasi problema.
Strabismul rezulta dupa cum am precizat mai sus din cauza unei anomalii a controlului neuromuscular al miscarii ochilor.
Tipurile de strabism si metode de tratare a acestuia
Exista mai multe forme de strabism. Cele mai frecvente trei forme sunt:
1. Esotropie acomodativa
Aceasta apare adesea in cazurile de hipermetropie necorectata si o predispozitie genetica (antecedente familiale) pentru ca ochii sa se intoarca. Deoarece capacitatea de a focaliza este legata de locul in care sunt indreptati ochii, efortul suplimentar de focalizare necesar pentru a mentine obiectele indepartate. Focalizarea clara poate face ca ochii sa se intoarca spre interior.
Simptomele includ vederea dubla, inchiderea sau acoperirea unui ochi atunci cand se uita la ceva din apropiere si inclinarea sau intoarcerea capului. Acest tip de strabism incepe de obicei in primii ani de viata. Aceasta afectiune este,de obicei, tratata cu ochelari, dar poate necesita de asemenea interventie chirurgicala pe muschii unuia sau ambilor ochi.
2. Exotropie intermitenta
Operatie Strabism – In acest tip de strabism, un ochi se va fixa (se va concentra) pe o tinta, in timp ce celalalt ochi este indreptat spre exterior. Simptomele pot include vedere dubla, dureri de cap , dificultati de citire, oboseala ochilor si inchiderea unui ochi atunci cand priviti obiecte indepartate sau cand sunteti in lumina puternica.
Pacientii pot sa nu aiba simptome, in timp ce deviatia oculara (diferenta) poate fi observata de altii. Exotropia intermitenta poate aparea la orice varsta. Tratamentul poate implica ochelari, plasturi, exercitii pentru ochi si/sau interventii chirurgicale pe muschii unuia sau ambilor ochi.
3. Estropie infantila
Un alt tip de strabism se numeste esotropie infantila. Aceasta afectiune este marcata de o cantitate mare de intoarcere spre interior a ambilor ochi la sugari, care de obicei incepe inainte de varsta de sase luni. De obicei, nu exista o cantitate semnificativa de hipermetropie si ochelarii nu corecteaza traversarea.
Intoarcerea spre interior poate incepe neregulat, dar in curand devine constanta in natura. Este prezent atunci cand copilul priveste de departe si de aproape. Tratamentul pentru acest tip de strabism este o interventie chirurgicala pe muschii unuia sau ambilor ochi pentru a corecta alinierea.
Cum este diagnosticat strabismul?
Orice persoana incepand de la copiii de peste patru luni care pare a avea strabism ar trebui consultata de medicul oftalmolog. In cazul copiilor, examinarea va fi facuta de catre un oftalmolog pediatru.
O astfel de examinare poate include istoricul pacientului, acuitatea vizuala, refractia, testele de aliniere si focalizare. Se mai poate efectua si o examinare dupa dilatarea pupilelor. Scopul acestei examinari este acela de a stabili starea de sanatate a structurilor interne ale ochilor.